Sākumlapa Lopkopība

Piena sasalšanas temperatūra

Piena sasalšanas temperatūra

Silvija Dreijere, sadarbībā ar “Piensaimnieku Laboratorija”

Bezmaksas

Sākumlapa Lopkopība

Piena sasalšanas temperatūra

Materiāla tips

Mācību materiāls

Kopsavilkums

LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere, sadarbībā ar “Piensaimnieku Laboratorija” ir sagatavojusi rakstu par piena sasalšanas temperatūru, kas ir svarīgs rādītājs, un tas ļauj noteikt, vai pienam nav pievienots ūdens. Ne jau vienmēr zemnieks speciāli lej pienam klāt ūdeni. Vairāk šo rādītāju izmanto, lai pārbaudītu savu ražošanas līniju – slaukšanas iekārtu, jo bieži vien ūdens pienā nonāk vietās, kur mēs to ar aci neredzam – plaisas slaukšanas aparātu stobriņos, ja tā saucamie “zaķi, kas iztīra piena vadu un tie ir veci, un arī vaļēja tipa dzesētājos, ja tie ir liela tilpuma un tajos ir ieliets maz piena un tas strauji dzesējas, un uz dzesētāja vāka veidojas kondensāts, kas nonāk atpakaļ pienā. Šīs ir lietas, ko vajadzētu pārbaudīt, ja pēkšņi parādās, ka pienā ir ūdens. Arī govju ēdināšana ietekmē piena sasalšanas punktu.

Lapu skaits

4

Izdošanas datums

2015/01/08

Autortiesības

Visi publicētie materiāli ir aizsargāti ar autortiesībām, tos ir aizliegts izmantot komerciāliem nolūkiem. Atsauce uz autoriem obligāta.

Valoda

Latviešu valoda

Faila izmērs

202 KB

Kvalifikācijas

Lopkopības tehniķis

Faila formāts

PDF

Materiāla apraksts

Piena sasalšanas punkts ir ļoti stabils parametrs un visā pasaulē to izmanto, lai noteiktu, vai piens ir nonācis saskarē ar ūdenī. Sasalšanas temperatūra ir atkarīga no pienā izšķīdušo vielu koncentrācijas un to nosaka ar krioskopiem. Latvijā likumdošanā noteikts, ka govs piena sasalšanas temperatūra nedrīkst būt augstāka par mīnus 0,520 °C. Sasalšanas punktu var ietekmēt gan, ja ir plaisas slaukšanas stobriņos, gan, ja tā saucamie “zaķi” ir veci/nolietojušies, gan vaļēja tipa dzesētājos, kas ir liela tilpuma, strauji atdzesējot neliela daudzuma pienu uz tā vāka veidojas kondensāts, kas nonāk atpakaļ pienā. Arī govju ēdināšana var ietekmēt piena sasalšanas punktu. Barības devas ar zemu enerģijas līmeni un/vai sliktas kvalitātes rupjā lopbarība visbiežāk tiek uzskatīti par sasalšanas punktu paaugstinošiem faktoriem. Sāls arī tiek minēts kā faktors, kas ietekmē šo rādītāju.

Novērtē produktu

Tu vari būt pirmais, kurš qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ievietot atsauksmi