Teļu kriptosporidioze jeb jaundzimu...
Bezmaksas
LLKC lopkopības konsultante Laila Plīta ir sagatavojusi rakstu par kriptosporidiozi. Tā ir ...
Laila PlītaLatviešu valoda
4 lpp.
atvērtSilvija Dreijere, sadarbībā ar “Piensaimnieku Laboratorija”
Bezmaksas
Mācību materiāls
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere, sadarbībā ar “Piensaimnieku Laboratorija” ir sagatavojusi rakstu par piena sasalšanas temperatūru, kas ir svarīgs rādītājs, un tas ļauj noteikt, vai pienam nav pievienots ūdens. Ne jau vienmēr zemnieks speciāli lej pienam klāt ūdeni. Vairāk šo rādītāju izmanto, lai pārbaudītu savu ražošanas līniju – slaukšanas iekārtu, jo bieži vien ūdens pienā nonāk vietās, kur mēs to ar aci neredzam – plaisas slaukšanas aparātu stobriņos, ja tā saucamie “zaķi, kas iztīra piena vadu un tie ir veci, un arī vaļēja tipa dzesētājos, ja tie ir liela tilpuma un tajos ir ieliets maz piena un tas strauji dzesējas, un uz dzesētāja vāka veidojas kondensāts, kas nonāk atpakaļ pienā. Šīs ir lietas, ko vajadzētu pārbaudīt, ja pēkšņi parādās, ka pienā ir ūdens. Arī govju ēdināšana ietekmē piena sasalšanas punktu.
4
2015/01/08
Visi publicētie materiāli ir aizsargāti ar autortiesībām, tos ir aizliegts izmantot komerciāliem nolūkiem. Atsauce uz autoriem obligāta.
Latviešu valoda
202 KB
Lopkopības tehniķis
Piena sasalšanas punkts ir ļoti stabils parametrs un visā pasaulē to izmanto, lai noteiktu, vai piens ir nonācis saskarē ar ūdenī. Sasalšanas temperatūra ir atkarīga no pienā izšķīdušo vielu koncentrācijas un to nosaka ar krioskopiem. Latvijā likumdošanā noteikts, ka govs piena sasalšanas temperatūra nedrīkst būt augstāka par mīnus 0,520 °C. Sasalšanas punktu var ietekmēt gan, ja ir plaisas slaukšanas stobriņos, gan, ja tā saucamie “zaķi” ir veci/nolietojušies, gan vaļēja tipa dzesētājos, kas ir liela tilpuma, strauji atdzesējot neliela daudzuma pienu uz tā vāka veidojas kondensāts, kas nonāk atpakaļ pienā. Arī govju ēdināšana var ietekmēt piena sasalšanas punktu. Barības devas ar zemu enerģijas līmeni un/vai sliktas kvalitātes rupjā lopbarība visbiežāk tiek uzskatīti par sasalšanas punktu paaugstinošiem faktoriem. Sāls arī tiek minēts kā faktors, kas ietekmē šo rādītāju.
Ja automātiskā lejuplāde nenotika, varat lejuplādēt šeit vai jūsu profilā pie e-materiāliem
Lejuplādēt šeit
Tu vari būt pirmais, kurš qui officia deserunt mollit anim id est laborum.