Ekonomikas pamatnostādnes (II)
Bezmaksas
„Ekonomikas pamatnostādnes” sniedz padomu un atbalstu lauksaimniekiem, norādot, kā plānot s...
Helle Rēdere, Hūberts Rēdelbergers, Sāra Šmite64 lpp.
atvērtMācību materiāls
LLKC Lopkopības nodaļas piena kvalitātes konsultants Ilmārs Gruduls ir sagatavojis rakstu par kvalitatīva piena ražošanas pamatprincipiem, kas sevī ietver gan dzīvnieku veselību, gan pareizu govju sagatavošanu slaukšanai un slaukšanas procesu, gan higiēnas ievērošanu kūtī un piena pirmapstrāde. Autors norāda, ka lielākā problēma, kas ietekmē gan piena kvalitāti, gan govs veselības stāvokli, ir somatisko šūnu skaits pienā. Savukārt, bakterioloģisko piesārņojumu pienā novērst ir salīdzinoši vienkāršāk.
3
2013/06/13
Visi publicētie materiāli ir aizsargāti ar autortiesībām, tos ir aizliegts izmantot komerciāliem nolūkiem. Atsauce uz autoriem obligāta.
Latviešu valoda
162 KB
Lopkopības tehniķis
Galvenie piena kvalitātes rādītāji ir somatisko šūnu un baktēriju kopskaits pienā. “UK Know How Fund Milk Hygiene” projekta ietvaros tika pētīti subklīnisko mastītu cēloņi vairākos Latvijas reģionos un rezultāti parādīja, ka aptuveni 35% no subklīnisko mastītu cēloņiem sastāda nepareizi noregulētas un ekspluatētas slaukšanas iekārtas. Pieaugot somatisko šūnu skaitam 1 ml piena, pieaug arī neiegūtā piena daudzums. Neievērojot personīgo higiēnu, netīrs slaukšanas aparāts un nepareiza govs sagatavošana slaukšanai, netiek ievērota ražotāja noteiktā slaukšans iekātas sastāvdaļu savlaicīga nomaiņa, tādējādi tiek veicināta baktēriju nonākšana piena, ko novērst ir vienkāršāk. Jāpatur prātā, ka profilakse vienmēr ir lētāka pa ārstēšanu!
Ja automātiskā lejuplāde nenotika, varat lejuplādēt šeit vai jūsu profilā pie e-materiāliem
Lejuplādēt šeit
Tu vari būt pirmais, kurš qui officia deserunt mollit anim id est laborum.