Sākumlapa Lopkopība

Kvalitatīva piena ražošanas...

Kvalitatīva piena ražošanas pamatprincipi

Ilmārs Gruduls

Bezmaksas

Sākumlapa Lopkopība

Kvalitatīva piena ražošanas...

Materiāla tips

Mācību materiāls

Kopsavilkums

LLKC Lopkopības nodaļas piena kvalitātes konsultants Ilmārs Gruduls ir sagatavojis rakstu par kvalitatīva piena ražošanas pamatprincipiem, kas sevī ietver gan dzīvnieku veselību, gan pareizu govju sagatavošanu slaukšanai un slaukšanas procesu, gan higiēnas ievērošanu kūtī un piena pirmapstrāde. Autors norāda, ka lielākā problēma, kas ietekmē gan piena kvalitāti, gan govs veselības stāvokli, ir somatisko šūnu skaits pienā. Savukārt, bakterioloģisko piesārņojumu pienā novērst ir salīdzinoši vienkāršāk.

Lapu skaits

3

Izdošanas datums

2013/06/13

Autortiesības

Visi publicētie materiāli ir aizsargāti ar autortiesībām, tos ir aizliegts izmantot komerciāliem nolūkiem. Atsauce uz autoriem obligāta.

Valoda

Latviešu valoda

Faila izmērs

162 KB

Kvalifikācijas

Lopkopības tehniķis

Faila formāts

PDF

Materiāla apraksts

Galvenie piena kvalitātes rādītāji ir somatisko šūnu un baktēriju kopskaits pienā. “UK Know How Fund Milk Hygiene” projekta ietvaros tika pētīti subklīnisko mastītu cēloņi vairākos Latvijas reģionos un rezultāti parādīja, ka aptuveni 35% no subklīnisko mastītu cēloņiem sastāda nepareizi noregulētas un ekspluatētas slaukšanas iekārtas. Pieaugot somatisko šūnu skaitam 1 ml piena, pieaug arī neiegūtā piena daudzums. Neievērojot personīgo higiēnu, netīrs slaukšanas aparāts un nepareiza govs sagatavošana slaukšanai, netiek ievērota ražotāja noteiktā slaukšans iekātas sastāvdaļu savlaicīga nomaiņa,  tādējādi tiek veicināta baktēriju nonākšana piena, ko novērst ir vienkāršāk. Jāpatur prātā, ka profilakse vienmēr ir lētāka pa ārstēšanu!

Novērtē produktu

Tu vari būt pirmais, kurš qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ievietot atsauksmi